×


fikssion #14 DOCKHUS


Att köpa dockhus är på inget sätt ett litet beslut. Att du har hittat hit är ett tecken på mognad, att resan har börjat, och fikssion hoppas kunna vara dig till hjälp med stöd och rådgivning, liksom en extra knuff i ryggen när vi ser att du behöver den. fikssion är landets ledande dockhusköp-expert och har rykte om sig att inte spara på krutet. Det finns horder av skit att upptäcka i skarvarna och guld i fickor i den förtjockade luften. Ett dockhus är på inget sätt litet. Besiktningen är läsarens viktigaste uppgift. Var extra vaksam på uppbruten parkett, gläntade garderobsdörrar, mystiska hål i taket, lönnfack och andra inbyggda hemligheter.


fikssion kan inte hållas ansvarig för sådant innehåll som upptäckts efter inflyttning, om det kunnat upptäckas tidigare av en uppmärksam läsare. Ett dockhus är i sig mycket reformkritiskt. Trä och plast fixerat till räta vinklar skapar tunna utrymmen för uttryck. Det är under de första veckorna du som brukare har störst möjlighet att använda metoder som upphettning, stark belastning, sönderbrytning och olika typer av psykiskt våld mot dockhuset för att skapa bestående och meningsfulla förändringar i bygget för att göra utrymmet till ditt eget, om än lika fixerat som förut. fikssion uppmuntrar ned- och sönderbrytningsförsök i jakten på nya typer av rum, och vill med de orden visa fem unika modifikationer av utrymmet som ett vanligt dockhus kan tillåta.


I sovrummet demonstrerar Nikolina Nordin, Anna Sandwall och Molly Lindengren ett triangeldrama över artgränserna, smyckat med ornament från själva Skapelsen och möbelkataloger. Vardagsrummet avkodas och omkrypteras av Olof Eriksson och Hannah Brännström. Det finns inlåsta mysterier i badrummet som berättas ur ett halvt pars perspektiv av Mira Mataija och Jack Hildén. Köket har sprängts från sina fästen av en galning signerad Lidija Praizovic. Arbetsrummet imploderar som ett älskat indiantält med Jeny Rengman inuti. En tavla av Damla Kilickiran finns gömd i huset. Helhetsorkestreringen har översiktligt illustrerats av Simone Boguslaw.


Mögel har letat sig in i barnkammaren. Lekens labilt inrutade fiktion har tagits över av frisläppt fikssion. Ytterdörren kan behöva brytas upp. Kollektivet byggde sitt dockhus med estetiska ambitioner, och har tillåtit att det ibland behöver skava en smula i skarvarna. En oansvarig entreprenör har byggt med vad som funnits till buds och skakat liv i träet med pastellrosa. Dockorna har lagt sig till med mystiska vanor och vuxit om sina spädbarn, tappat händer och huvuden i den skakiga skapelseprocessen och dottern har tapetserat med prinsessor, husmodern med muffins och älskaren med kondens.*


ARE YOU A LESBIAN?


YES.

SO ARE WE!


Nästa nummer av fikssion har temat LESBISK. Skicka in texter, illustrationer, idéer och andra tribadiska tolkningar till red@fikssion.se senast den 4/4. I anslutning till numret kommer en lesbisk cabaré att äga rum den 7:e maj på walla scen. Boka in datumet redan nu, och hör för guds skull av dig om du har någon utstuderat flatig poetisk aktivitet att tillföra.


/redaktionen genom R.H